Patro Eisden Parallax

1942
Patro Eisden wordt opgericht door E.H. Van Schoenbeek. Met een enthousiast spelend team slaagt Patro er reeds na 4 jaar in voor een eerste maal kampioen te spelen en zo een promotie naar 3de provinciale af te dwingen.

1952
Nog geen 10 jaar na de oprichting van de club was Patro al 5 keer gepromoveerd (1947, 1948, 1950, 1951) en speelden ze reeds in 3de nationale. Hier lag het niveau natuurlijk een stuk hoger dan in de lagere reeksen. Dit weerhield de Paars-witte garde er niet van vooraan in het klassement mee te draaien.

1956
In 1956 stootte Patro Eisden met trainer Souvereyns voor de eerste keer door naar 2de klasse. Een hele prestatie, maar men wou meer.

1960
In 1960 kreeg Patro uitzicht op een plaatsje in 1ste Nationale. Hiervoor moest er echter van Cercle Brugge gewonnen worden. De strijd werd gestreden op het veld van KV Mechelen, waar Patro met 2-1 cijfers Cercle Brugge opzij zette, en alzo promoveerde naar de hoogste klasse. Een hoogtepunt in de Patro-geschiedenis. In het seizoen 1960-1961 behaalt Patro ook haar toeschouwersrecord in een thuiswedstrijd. Maar liefst 9000 toeschouwers komen opdagen voor de wedstrijd tussen VV Patro Eisden en Standard Luik. Daarmee is het stadion aan de Kastanjelaan zo goed als uitverkocht. Marcel Verachtert wordt de recordhouder van het meeste aantal wedstrijden in de eerste klasse in Patroshirt. Hij speelt 30 maal mee, en treft ook 6 maal raak in dit seizoen.

1961
Lang duurde het sprookje in eerste klasse echter niet, want na 1 seizoen werd Patro al teruggewezen naar 2de klasse, waar het 9 jaar vertoefde, om vervolgens in 1970 een stapje terug te zetten naar de 3de afdeling.

1975
In 1975 ging Eisden weer terug naar 2de, maar daar hield de paars-witte garde het niet lang vol. In 1978 tuimelden ze weer naar 3de klasse. Leo Canjels was trainer van Patro tussen 1975 en 1977.

1981
In 1981 werd Patro Eiden zelfs even naar de 4de klasse verwezen nadat Witgoor Dessel en FC Turnhout een bezwaarschrift indienden tegen Patro. Dat maakte blijkbaar niet veel indruk op de paars-witte garde, want na 1 seizoen nam het zijn plaats in 3de terug in.

1984
In 1984 promoveerde Patro terug naar tweede nationale.

1988
In 1988 behaalde Patro onder trainer Canjels zelfs een 3de plaats in de 2de klasse, wat hen het recht gaf op een plaats in de eindronde. Voor de 2de maal in de Patro-geschiedenis was er uitzicht op 1ste klasse-voetbal, maar het was Lierse dat deze eindronde won.

1992
Na een verblijf van 8 jaar in de tweede klasse degradeerde Patro, wat een zware tol eiste.

1994
In 1994 promoveerde Patro onder impuls van trainer Lei Clijsters nog wel terug naar 2de Nationale , maar de publieke belangstelling was nooit meer als voorheen. Een deel van de aanhang vond de weg naar de Kastanjelaan nog niet terug, deels onder invloed van de steile opgang van Racing Genk.

1998
In 1998 kreeg Patro Eisden zijn nieuwe naam: Koninklijke Maasland Maasmechelen, waardoor Maasland hoopt de voetbalkrachten in het maasland te kunnen bundelen in een goede ligaploeg. Trainer Billen, geassisteerd door Paul Lambrights, probeert met offensief, jeugdig en aantrekkelijk voetbal opnieuw de toeschouwers te boeien. Door hun aanpak geeft Maasland een visitekaartje af dat als voorbeeld kan dienen voor vele andere ploegen.

1999
In het seizoen 1999-2000 is Mathy Billen de trainer van de zeer jeugdige Maaslandploeg. Maasland Maasmechelen wordt met swingend voetbal de revelatie van het seizoen, en even lijkt het er zelfs op dat Paars-wit zich in de debatten gaat mengen voor de eindronde. Uiteindelijk strandt Maasland op 10de plaats. Thuis kan het Antwerp bedwingen en zo zelfs even van de titel houden, maar uiteindelijk wordt de Great Old met maar liefst 80 punten vlot kampioen. Topschutter Christophe Geebelen (KV Mechelen), vleugelspeler Bernt Evens (R Antwerp FC) en draaischijf David Crv (Moeskroen) krijgen een ticket naar eerste klasse. Voor Koen van Helden, het boegbeeld van de verdediging sinds jaren, komt er een tragisch en abrupt einde aan zijn actieve voetbalcarrière. Hij geraakt op enkele speeldagen van het einde (in de wedstrijd in en tegen Cercle Brugge) zwaar gewond aan het hoofd, en zal nooit meer mogen spelen.

2000
De tandem Paul Lambrights - Guy Winkels heeft het roer overgenomen in het tussenseizoen. Het vertrek van enkele jonge sterkhouders zal het dit seizoen sportief moeilijker maken, maar brengen financieel soelaas. Met de Nederlander Delwarte haalt Maasland een beloftevolle jonge keeper binnen, die doorheen het seizoen veel belangrijke punten pakt. Maasland eindigt uiteindelijk op de 13de plaats. Voor het tweede seizoen op rij ziet Patro zijn sterkhouders vertrekken. Met vleugelspeler Wagemakers (Westerlo) en topschutter Marcos Pereira (STVV) vertrekken de laatste spelers van de gouden generatie die onder Mathy Billen speelde. Ook Gregory Delwarte (Bergen) krijgt meteen een ticket richting eerste klasse.

2001
De naam K. Maasland Maasmechelen verandert in Koninklijke Patro Maasmechelen. Er wordt een samenwerkingverband gesloten met de Nederlandse eersteklasser Roda JC uit Kerkrade. Patro ruilt opnieuw van trainer, Guy Winkels zal samen met Patrick Vroonen de sportieve leiding op zich nemen. Op 10 speeldagen van het einde wordt Winkels aan de kant geschoven voor Frans Van Balkom, maar de resultaten gaan er niet op vooruit met de Nederlander. Uiteindelijk is het Lei Clijsters die de laatste speeldagen van het seizoen de ploeg zal trainen, maar dan is het kalf al verzopen. Patro eindigt het seizoen 2001-2002 als hekkensluiter, maar blijft toch in tweede klasse omwille van financiële problemen van andere clubs.

2002
Clijsters heeft de fakkel in het tussenseizoen doorgegeven aan Patrick Vroonen. Patro neemt zijn intrek in het nieuwe stadion aan de Kolenmijn Limburg Maaslaan. De sportieve prestaties blijven echter ook hier achterwege, en Patro eindigt weer maar eens laatste. Maar opnieuw redden financiële perikelen (bij KV Mechelen en SK Lommel) de Maaslandse club.

2003
Patro toont zich in de voorbereiding ambitieus en trekt maar liefst 12 spelers aan. Het bestuur ambieert een plaats in de linkerkolom van het klassement. Trainer Claesen krijgt een stevige ploeg op de been en beantwoordt aan de eisen van het bestuur. Hij loodst Patro naar een achtste plaats in het klassement, op slechts een zucht van de eindronde. De ambities van het bestuur rijken echter nog verder en Claesen wordt aan het einde van het seizoen ingeruild voor Turnhout coach Fuat Capa.

2004
In het tussenseizoen ruilt Patro haar trainer Nico Claesen om voor de Turnhoutcoach Fuat Capa. Met Philippe Mesmaekers komt er ook een opvolger-keepertrainer voor Fred Hermans. Patro haalt tal van versterking binnen, waaronder de spits Vedran Pelic. De ambitie luidt dan ook ‘eindronde’. Na enkele speeldagen ziet Patro zwarte parel Utaka vertrekken, meteen vervangen door Richard Offiong. In oktober komt ook de Congolees Honoré Kabongo de rangen verstevigen. Begin november kijkt Patro omhoog vanop de zesde plaats in het klassement. In de 1/16 finales van de beker wordt het uitgeschakeld tegen Standard Luik. Na nieuwjaar slaat de malaise toe: een uittocht van spelers en zelfs trainer Capa (naar rivaal KBHZ) vindt plaats. Nieuwe trainer wordt René Trost, en ook enkele spelers worden vervangen. In maart valt het doek voor Patro Maasmechelen. De club gaat in vereffening, en wordt dus ten grave gedragen op 62-jarige leeftijd. Het zal in het volgende seizoen een reeks lager moeten uitkomen, en verandert haar naam terug naar Patro Eisden Maasmechelen. Uiteindelijk zal de club ook sportief nog naar de kelder van het klassement duikelen, waardoor het zelfs naar bevordering zakt... Een dieptepunt in de rijke geschiedenis van de club.

2005
Patro Eisden Maasmechelen start met een schone lei in bevorderingsreeks 4C. Slechts enkele spelers, waaronder kapitein Marco Caramel, doelman Tom Grootaers en middenvelder Jared Colla blijven de club trouw. Met Nico Claesen wordt de meest succesvolle Patrotrainer van de laatste jaren terug naar het Gemeentelijk sportpark gehaald. Hij bokst een volledig nieuwe ploeg ineen, en Patro brandt van ambitie bij aanvang van het nieuwe seizoen. De -9 waarmee Patro aan de competitie begint, is echter een zwaar juk op de schouders van het jonge Patro. Het duurt tot de 10de speeldag voordat Patro op 0 punten komt te staan. Dan begint de jonge garde echter wel punten te pakken. Aan de winterstop komen er 4 spelers bij: de centrale verdedigers Raf Plessers en Maarten Duisters en spits Martijn Plessers komen over van KVSK United. Jurgen Vandeurzen keert na anderhalf seizoen KBHZ terug naar Patro. Michel Noben zet zijn schouders onder een sportieve commissie die spelers uit de omgeving zal gaan scouten. Zo komt ook ex-international Jacky Peeters de rangen versterken in maart. Uiteindelijk weet Patro zich nog te redden. Het spitsenduo Karabulut-Baidjoe, samen goed voor bijna 35 doelpunten, dwingt zo een transfer naar hogerop af.

2006
Patro start opnieuw in Bevorderingsreeks C samen met Verbroedering Maasmechelen. Deze buurclub promoveerde vanuit 1ste provinciale en zal ook in het Gemeentelijke Sportpark komen spelen. Op de eerste speeldag spelen de 2 Maasmechelse clubs meteen tegen elkaar. Voor het eerst in 56 jaar komen ze elkaar tegen in competitieverband. Voor 2400 toeschouwers neemt Patro vlot de maat van Verbroedering met een 0-3 overwinning. De terug match wint Patro ook. Een VMM-speler doet de bal in de laatste minuten van de match in het eigen doel belanden. Patro eindigt dit seizoen 9e met 41 punten.

2007
In 2007-2008 speelt Patro zijn 3e seizoen in bevordering. Patro is de laatste 14 matchen van het seizoen ongeslagen en speelt eindronde. Patro is in de eerste match van de eindronde al uitgeschakeld. Rupel-Boom (die uiteindelijk ook de eindronde wint) is een maatje te groot voor paars-wit. Patro is dit seizoen in het bezit van de topschutter van de reeks. Soeris Baidjoe deed 25 maal de netten bol staan. Patro eindigt dit seizoen 2e met 55 punten. Kampioen Hoogstraten heeft 10 punten meer.

2008
Het seizoen 2008-2009 is Patro's 4e seizoen in bevordering. Na 3 jaren besluit Patro niet meer verder te werken met trainer Nico Claesen. Michel Noben , vorig seizoen hulptrainer van Nico Claesen , zal dit seizoen Patro's nieuwe hoofdtrainer worden. Patro begint het seizoen met een overwinning (1-2) op het plein van Thes Sport. Patro's eerste thuismatch van het seizoen zou al direct een waardemeter worden want op de tweede speeldag volgt de confrontatie met één van de titelfavorieten KSK Hasselt. Patro kreeg tijdens deze match 3 rode kaarten en moest dan ook in de 62e minuut buigen voor KSK Hasselt (einduitslag 0-1). Patro slaagt er maar niet in om bij de top van de rangschikking mee te draaien. Pas na 10 wedstrijden gespeeld te hebben slaagt paars-wit erin om een vuist te maken en 7 wedstrijden op rij niet meer te verliezen. Spijtig genoeg is dan de top van het klassement al zover gevorderd dat Patro zelfs na zo een mooie reeks maar tot op 8 punten kan naderen. Na deze sterke reeks sukkelt Patro onbegrijpelijk dieper en dieper weg. Trainer Noben besluit na 6 wedstrijden zonder overwinning de handdoek te gooien. Hulptrainer Jacky Peeters besluit tot het einde van het seizoen zijn taak over te nemen. Patro eindigt op een 9e plaats in het klassement met 41 punten. Dit seizoen slaagt Patro er spijtig genoeg niet in om zoals vorig seizoen eindronde te spelen. Heist speelt dit seizoen kampioen , Hasselt promoveert via de eindronde , KVVVM degradeert samen met Seraing en Thes sport naar de provinciale reeksen , Spouwen en Leopoldsburg spelen ook eindronde maar zij blijven ook volgend seizoen in bevordering.

2009
Tijdens het seizoen 2009-2010 keert Robert Stevens terug als voorzitter van Patro. Patro haalt verschillende spelers uit het Duitse Breinig naar Patro. Deze spelers moeten ervoor zorgen dat Patro uiteindelijk kan promoveren. Guy Claes werd tijdens dit seizoen aangesteld als trainer. In de Beker van België werd Patro in de 3e ronde uitgeschakeld door reeksgenoot Spouwen-Mopertingen. Paars-wit mist ook zijn start want de openingswedstrijd in Leopoldsburg werd met 2-1 verloren. Patro staat tijdens de winterstop 5e in de rangschikking op 7 punten van de toenmalige leider Faymonville. Paars-wit kiest ervoor zich niet te versterken tijdens de winterstop en tracht met de huidige kern voor een prijs te gaan. Patro kan spijtig genoeg ook dit seizoen niet promoveren. Ze eindigde op een 6e plaats met 44 punten. Geel-Meerhout en Faymonville spelen tijdens de laatste speeldag voor de leidersplaats. Het is uiteindelijk Geel-Meerhout dat kan winnen en kampioen speelt.

2010
Het jaar waarop de paars-witte supporters zolang gewacht hebben. Patro promoveert naar derde nationale ! Voorzitter Robert Stevens haalde het trainersduo Schoefs en Beuls van Spouwen-Mopertingen naar Patro en zij slaagden erin om tijdens hun eerste jaar als trainers te doen waar hun voorgangers niet in slaagden. Vanaf het begin van het seizoen stond Patro aan de top van het klassement en eens dat ze de leidersplaats te pakken hadden lieten ze deze niet meer los. Weken voor het einde van de competitie speelde Patro kampioen. Patro haalde in dit kampioenschap liefs 74 punten. Patro Eisden behaalde de titel en kon zo zich opmaken om naar 3de nationale te gaan.

2011
Het seizoen 2011-2012 is het eerste seizoen van Patro in derde nationale. Trainers Schoefs en Beuls beginnen aan hun tweede seizoen bij paars-wit. Spijtig genoeg heeft Patro derde nationale onderschat want onze kampioenenploeg van in vierde nationale moet het ganse seizoen tegen de degradatie vechten. Patro slaagt er pas in de voorlaatste match in ons zich te redden. Paars-wit eindigde op een 14e plaats in het klassement. Door deze resultaten besluit voorzitter Stevens de samenwerking met trainers Schoefs en Beuls stop te zetten.

2012
Het seizoen 2012-2013 is het eerste seizoen van trainer Eric Eurlings. Eurlings kwam over van het opgedoekte Veldwezelt. Patro had een prachtig seizoen en eindigde op een 3e plaats in het klassement. Patro's topschutter Romero Regales kon tijdens de competitie 24 keer scoren. Door de mooie resultaten speelde Patro einderonde om op te gaan naar 2e nationale. Tijdens de eerste ronde schakelde Patro Bocholt probleemloos uit.
De tweede tegenstander Racing Mechelen deed de paars-witte droom om terug in 2e nationale te spelen uiteen spatten. Patro speelt dus volgend seizoen ook in 3e nationale.

2013
Het seizoen 2013-2014 : het seizoen waarop we allemaal zo lang gewacht hebben ! Patro wint de eindronde en promoveert naar 2e nationale. In deze eindronde schakelde Patro Hoogstraten en Union uit.
Trainer Eurlings slaagt er dus in om 2 jaren na mekaar eindronde te spelen. Patro verliest voor het 2e jaar op rij één van zijn sterkhouders aan Lommel. Vorig seizoen verkoos topschutter Romero Regales Lommel boven Eisden en dit seizoen maakt Yassin Gueroui de overstap.

2014
Het seizoen 2014-2015 is het eerste seizoen terug in 2e nationale. Patro begint goed aan het seizoen en kan zelfs in Lommel winnen. In de loop van het seizoen blijkt dat de topploeg uit 3e nationale toch niet sterk genoeg is voor 2e. Patro zakt weg naar de bodem van het klassement. Doordat enkele ploegen hun licentie niet krijgen mag Patro in 2e nationale blijven. Patro verlengt het contract van trainer Eurlings na dit seizoen niet.

2015
Tijdens het seizoen 2015-2016 werd Drazen Brncic onze trainer. Patro begon het seizoen met enkele profspelers , maar deze spelers brachten niet wat ervan verwacht werd. In de Beker van België ontving Patro in eigen huis Club Brugge. De 1e nationaler bleek enkele maatjes te groot voor dit Patro. We verloren met 0-4. Tijdens de winterstop werd trainer Brncic vervangen door Nico Claesen. Verschillende spelers van de kampioenenploeg verlaten op het einde van dit seizoen paars-wit (Sroka , Hustinx , Battista , Geurden,...). Robert Stevens gaf zijn ontslag als voorzitter van Patro.

2016
Patro begint het seizoen 2016-2017 zonder de hulp van Robert Stevens. De andere bestuursleden nemen het over. Nico Claesen blijft T1 en Rikie Broeckx T2. De resultaten zijn niet goed en in augustus nam Broeckx de plaats van Claesen in. In november werd Patro overgenomen door de Brits-Chinese investeringsgroep van Dhr. Woo Wayne. Woo ontsloeg Broeckx en nam Guido Brepoels aan als T1. De rest van de trainersstaf nam solidair met Broeckx ook ontslag. Brepoels bleef niet lang trainer van paars-wit. Na enkele nederlagen op rij werd ook hij door Woo vervangen. Danny Boffin nam het van Brepoels over. Boffin sloot het seizoen af met een mooie 12 op 12. We eindigden op de 8e plaats in het klassement.

2017
Tijdens het seizoen 2017-2018 is Wayne Woo nog steeds voorzitter. Het werd een woelig seizoen met veel nederlagen en veel buitenlandse spelers. Boffin begon aan het seizoen. Nadien nam Brepoels het terug over.
Op het einde van het seizoen werd Stijn Stijnen aangesteld als nieuwe trainer. We eindigden op een laatste plaats in het klassement en degradeerden.

2018
Het seizoen 2018-2019 begonnen we met Wayne Woo nog steeds als voorzitter. We begonnen moeizaam aan de competitie en startte met een 4 op 12. In oktober verkocht Woo Patro aan de Hollands-Iraanse zakenman Salar Azimi. Coach Stijn Stijnen en Salar Azimi zorgden ervoor dat Patro van het faillissement gered werd. Er waait een frise wind door de club en meteen is de beleving weer sterker en zitten er achter de schermen hardwerkende mensen om alles te doen slagen voor de club.
Stijnen kon meteen zijn sportieve ambitie waarmaken en Patro promoveerde naar 1ste Amateur

2019
Het netwerk van Stijn Stijnen, en vooral zijn sportieve ambitie doet zich meteen afschilderen in juiste resultaten en Patro draait zowaar mee in de top 3 van de reeks. De winterstop zorgde voor een kleine terugval naar de 5de plaats toen het Corona-virus toesloeg en de competitie werd stopgezet.
De licentie aanvraag voor 1B werd ingetrokken om verder door te werken aan de professionalisering van de club en om geen stappen over te slaan naar de toekomst toe. Toch was er naast dit vervelend virus juiste stappen gezet met onder andere een goedkeuring voor de start van de bouw van een heuse jeugd academy waardoor de jeugd ook tot aan het hoofdcomplex zou komen alsook de verder uitbouw van de technische staff als de uitbreiding met nieuwe mensen voor het extra-sportieve. De nieuwe frisse wind blijft blazen...